In het licht durven staan
Bijgewerkt op: 15 mrt. 2022
Ik krijg regelmatig vragen van mensen die worstelen met hun passie naar buiten te brengen. Het raakt me telkens weer diep. Enerzijds omdat ik bij elke nieuwe bocht dezelfde angsten ervaar en anderzijds omdat we het onszelf zo moeilijk maken om onszelf te zien in onze eigen uniciteit. Zoveel talent, zoveel potentieel dat ongebruikt is omdat we er 'iets van vinden'.

Het start meestal met dezelfde vraag. Ik heb ze al zo dikwijls gekregen dat ik ze bijna kan ruiken:'Ik zou een website willen, kan jij me daarbij helpen?'. Ik voel telkens weer een glimlach ontstaan op mijn gezicht, mijn hart warmt op en ik voel me heel verbonden met de persoon die de vraag stelt. In deze post vertel ik graag wat ik reeds leerde over deze vraag.
de vraag is niet de vraag
Het merendeel van de mensen die met deze vraag komt aanzetten zijn mensen waar ik zelf op zou vertrouwen moest ik ze in hun vakgebied nodig hebben. Het zijn stuk voor stuk mensen die passie hebben voor wat ze doen én kwaliteit bieden. En tegelijk lijden ze bijna per definitie aan het het bekende imposter syndrome. Stuk voor stuk. Het denken aan zich wereldkundig te maken door een website brengt het angstzweet al naar boven.
De vraag is dus niet zozeer 'om een website te creëren' maar veeleer om op een juiste manier te leren van naar zichzelf te leren kijken. Daar start het mee. De website representeert dikwijls iets dat ze met gestrekte armen voor zich uit willen dragen als een schild om de wereld in te stappen.
Doordat mensen met dit imposter syndrome de neiging hebben om zich te vergelijken met anderen, missen ze net datgene dat hen uniek maakt. Je kan een dozijn coaches naast elkaar zetten, met dezelfde opleiding en skills, er zijn er maar een aantal waar je echt mee wil werken. Omdat ze - door hun unieke blauwdruk - perfect resoneren met jou.
Het vinden waar jij uniek in bent, is de vraag. Het gaat niet alleen over wat je doet, het gaat ook over wie je bent.
wat geloof je over...
Meestal hoort er bij de vraag van de website ook nog een kort pleidooi dat als volgt klinkt: 'Ik ken niks van marketing voeren en ben niet zo goed in sales. Zo cold calling doen, netwerken en een instagram account onderhouden, ... het is niks voor mij'.
Herken je je hierin? Goed zo, dat wil zeggen dat je meer aandacht hebt voor je vak dan voor de uiterlijkheden. We hebben genoeg instagram en facebook accounts zonder inhoud ondertussen. Waar je je wel mee kan bezig houden, is het onderzoeken van je beperkende overtuigingen.
Wat er steevast naar boven komt in dit soort coachings zijn de beperkende overtuigingen die mensen hebben over marketing, sales en geld. Al dan niet in die volgorde. Binnen de wereld van coaching en zeker al bodywork is 'geld' dikwijls een giftig onderwerp. We zijn er toch omwille van dienstbaarheid aan anderen? Marketing is voor gladde jongens en sales is iets voor doordrammers zonder inhoud.
Deze overtuigingen zijn bijzonder krachtig in het afremmen van je beweging naar 'in het licht staan'. Ze zijn dus zeker de moeite waard om te onderzoeken in dit proces.
4 fundamenten
Het is zinvol om hierna een aantal fundamenten scherp te stellen voor jezelf. Deze fundamenten samen onderzoeken levert krachtige inzichten op en zorgt ervoor dat je verdieping kan vinden in wie je als ondernemer bent en wat je aan te bieden hebt.
Het eerste fundament is het uitvlooien van je ontstaansverhaal als ondernemer. Waarom doe je wat je doet? Hoe ben je hier terecht gekomen? Waarom wil jij dat mensen jouw diensten afnemen? Waar geloof je in? Om te weten waar je naartoe gaat, moet je eerst weten waar je bent.
Het tweede fundament is een van de meest onderschatte thema's. Voor wie werk je? Voor wie is je aanbod bestemd? Wie zijn je klanten? Een van de meest gehoorde antwoorden is: 'tja, ik denk dat iedereen ermee gebaat is'. Dat geldt volgens mij alleen voor lucht, water en zonlicht. Dit proces doorlopen geeft meestal de grootste inzichten in hoe je in beweging kan komen. Het is meteen ook een taai proces dat nauw aansluit bij je ontstaansverhaal.
Het derde fundament is het ontwerpen van een slim sales & marketingsysteem om je klantengroep te bereiken. Slim wil zeggen: op maat van jouw doelgroep. Waar zijn ze? Wat inspireert hen? Hoe vergaren ze informatie? Waardoor kopen ze? Het goeie nieuws is dat deze informatie makkelijk beschikbaar is. Eens je je doelgroep kent, hoef je alleen nog met hen in gesprek te gaan en het hen te vragen.
Het laatste fundament is een duidelijk aanbod formuleren. Op basis van de voorgaande stappen is het al wat duidelijker wat het mogelijk kan zijn. Maar hier struikelen de meeste mensen ook nog over. Je kan een fantastisch programma uitgedacht hebben, dat ook écht verandering brengt in je klanten hun leven. Maar is je aanbod ook afgestemd op hun koopproces? Met kleine aanpassingen in je aanbod kan je het aantrekkelijk maken om je klanten stapsgewijs to bij jou kernaanbod te krijgen.
er is licht genoeg
“Everybody wants to be put to good use”
Afsluitend wil ik kort nog iets toevoegen over iets wat de meesten van ons al vroeg leerden. Iets wat ons weerhoud om 'groot' te zijn en 'groot' te denken. Binnen dit proces van naar buiten treden is er veel angst te vinden. Het doet me altijd pijn (en ik zie het ook bij mezelf ontstaan op onverwachte momenten) om te voelen dat er soms weinig vreugde te voelen is in het 'mogen' delen van je talenten. De basisvreugde dat jouw naar buiten treden ook echt impact gaat maken op mensen hun leven. Het wordt al snel overschaduwd door angst en twijfel.
Daarom sluit ik graag af met een 2 overvloedsideeën:
(1) er is licht genoeg is voor iedereen, maak je geen zorgen. Jij bent uniek genoeg om jouw plek in het licht te hebben, de plek die voor niemand anders gereserveerd is dan voor jouw. De plek waar jouw klanten je zoeken.
(2) Je zet niemand in de schaduw door in het licht te gaan staan. Jouw beweging naar het licht is een uitnodiging voor anderen om hetzelfde te doen.
Heb je vragen of opmerkingen over deze blog? wil je sparren over jouw plek in het licht? Aarzel dan niet om me te contacteren.